24492
Książka
W koszyku
Tak dziś jemy : biografia jedzenia / Bee Wilson ; tłumaczenie: Magda Witkowska. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo Sine Qua Non, 2020. - 487, [2] strony : ilustracje ; 22 cm.
Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni. Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość – paradoksalnie – coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem.
Status dostępności:
Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 61 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga ogólna
Na okładce: Jak rewolucja żywieniowa zmieniła nasze ciała, życie i świat.
Na książce: 10 lat razem Wydawnictwo Sine Qua Non.
Tytuł oryginału: The way we eat now: strategies for eating in a word of change.
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia na stronach 462-[474].
Uwaga dotycząca finansowania
Zrealizowano ze środków Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2020
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej